sageata articol sageata articol

Înapoi la Blog

Oamenii Swiss Solutions: Despre Swiss Solutions vs. Germania by Mirela Domuța

Oamenii Swiss Solutions: Despre Swiss Solutions vs. Germania by Mirela Domuța

În urmă cu mai bine de doi ani Swiss Solutions a pășit pentru prima dată, cu mari emoții și cu o dorință nestăvilită de succes, în primul sediu internațional: Frankfurt, Germania. Cea mai mare provocare de până atunci avea să înceapă pentru oamenii Swiss Solutions; mai concret pentru un om special al Swiss Solutions, Mirela.

După ce a cucerit inimile clienților români, Mirela – Sales Manager – a hotărât că vrea să demonstreze că şi la inima nemţilor poţi ajunge cu un zâmbet şi o vorbă de suflet.

Vă propunem să descoperim puţin din peripeţiile Mirelei din ultimi doi ani cu ajutorul colegei noastre Tania care este intervievatorul nostru, iubitor de tot ce înseamnă Germania.

 1. Mirela, eu personal sunt îndrăgostită de Germania (din motive mai mult sau mai puțin subiective). Aș vrea să aflu, însă cum arată Germania văzută prin ochii tăi, acum, după doi ani petrecuți în această țară.

Germania, văzută prin ochii mei, acum după doi ani, arată diferit față de Germania pe care o vedeam venind în vizită sau în concediu.

Germania este o țară liniștită, în care se muncește mult și în care munca este tratată cu seriozitate. Este o țară care te învață să fii punctual, să fii ordonat, să nu lași lucrurile pe ultima sută de metri. E o țară care te învață să fii RĂBDĂTOR, răbdător în ceea ce privește rezultatele tale, răbdător în trafic, răbdător la supermarket, răbdător la medic, răbdător peste tot. Toate cele enumerate mai sus și multe altele au fost provocări pentru mine în calitate de român autentic.

Dacă ar fi să caracterizez Germania într-un singur cuvânt, acesta ar fi DISCIPLINĂ.

       2. Care ar fi principalele 3 sfaturi pe care le-ai da celor interesați să ia, vorba aceea “drumul străinătății“ și să se mute în Germania?

 • Să vorbească limba germană, cel puțin la nivel B1

  Să se mute într-un oraș unde au cel puțin o cunoștință/un prieten

  Să se “înarmeze” cu răbdare

 1. Let’s talk business a little. Dacă ar fi să alegi între o întâlnire de afaceri cu un potențial client din Romania și o întâlnire de afaceri cu un potențial client din Germania, pe care ai alege-o? De ce?

Dacă mi-ai fi adresat această întrebare după 6 luni de Germania, aș fi spus că prefer întâlnirea de afaceri cu potențialul client din Romania. Acum, însă prefer un potențial client din Germania, iar explicația este simplă: discuția este mult mai obiectivă, axată strict pe nevoile și interesele fiecăruia. De asemenea, odată ce ai ajuns la întâlnire ești tratat cu foarte mult respect indiferent că vorbești cu secretara sau cu directorul companiei, indiferent dacă ești îmbrăcat cu haine de firmă sau nu.

 1. Care a fost cea mai “ciudată” întâlnire de afaceri avută până acum în cei doi ani de experiență “germană”?

Să știi că nu prea am avut întâlniri ciudate. Așa cum am spus mai sus, au această cultură de a te trata cu respect și de a discuta strict business.

Îmi amintesc totuși de o întâlnire avută la sediul nostru, cu un bărbat care provenea dintr-o țară arabă și care avea nevoie de traducerea unor documente. Pe lângă privirea înfiorătoare pe care o avea, am încercat să fiu deschisă în comunicare, să adresez întrebări și să zâmbesc. Acest om efectiv se uita prin mine, nu schița niciun gest, niciun zâmbet, iar în momentul în care a luat “geanta” ca să îmi ofere documentele din ea, am avut în minte un film de groază cum că ar scoate pistolul și m-ar împușca pe loc. Trebuie să recunosc că am răsuflat ușurată când a plecat.

 1. Care ar fi cea mai mare diferență între mediul de business german și mediul de afaceri din România?

Există multe diferențe. Mi-e greu să spun care ar fi cea mai mare. E evident că nivelul afacerilor e altul, economia este la alt nivel. În ceea ce mă privește și raportându-mă la ceea ce fac, îmi este foarte greu să mă mai obișnuiesc cu agitația românilor. Avem un mediu de afaceri extrem de tensionat, haotic și vrem ca totul să se întâmple ACUM. În Germania afacerile se derulează mult mai organizat, într-un ritm mai lent, dar calitativ, iar la final se constată că modelul lor este productiv și benefic.

 1. Moment de sinceritate: câți covrigi (pretzels) și ștrudel cu mere ai mâncat de când ești în Germania?

Ha ha! ? îmi place întrebarea asta! Am mâncat mulți covrigi, ștrudele cu mere mai puțin, dar întrebarea este: câte șnițele sau câți wursti (cârnați) am mâncat? ?Sute!

 1. Berea nemțească preferată e?

Nu am o bere preferată pentru că nu prea beau bere! În schimb, beau des Apfelschorle, o băutură specifică în Germania și Austria.

 1. Sper că ai avut ocazia să și vizitezi puțin Germania. Care e orașul (sau locul) tău preferat?

Da, am vizitat Germania și mai am încă de vizitat ?. Dintre orașele mari, rămâne pe sufletul meu, München. Iar dintre zonele preferate, aș spune “Romantische Straße”, e un traseu frumos, care face legătura între mai multe orășele care și-au păstrat arhitectura și tradiția germană.

 1. Dacă ai avea ocazia să o iei de la început, ai repeta experiența?

DA! Am spus un DA cu toată convingerea. Aș repeta experiența de a acorda a doua șansă job-ului de la Swiss Solutions din Romania (știți voi de ce spun a doua șansă) și aș spune DA și experienței SWS din Germania.

Pe Mirela o puteți contacta folosind datele de contact disponibile pe pagina dedicată echipei noastre. Aşteaptă, cu nerabdare, să poată împărtăşi experienţa ei din Germania şi cu voi.

Salutări swisssoluțiene tuturor!