Un proverb chinezesc spune că „atunci când bate vântul schimbării, unii oameni ridică ziduri, iar alții construiesc mori de vânt.”
Jonathan Foster pornește de la ideea că schimbările sunt firești și inevitabile, iar creativitatea de care dăm dovadă în gestionarea lor poate da naștere unor inovații extraordinare. Lumea tehnologiei este mereu în schimbare și vedem cum aceasta evoluează sub ochii noștri, an după an.
Cine sunt cei care creează mori de vânt pentru a valorifica aceste schimbări tehnologice? Ce abilități au aceștia, diferențiindu-i de cei care ridică ziduri? După părerea lui Jonathan, Principal Content Experience Manager la Microsoft, creativitatea și o atitudine deschisă sunt esențiale pentru inovație.
Jonathan nu a avut parte de experiențele „standard” în materie de educație sau la început de carieră, așa cum ne-am putea aștepta în ceea ce privește o persoană care obține un loc de muncă la Microsoft. A început să lucreze ca scriitor, realizând scenarii într-o lume foarte îndepărtată de cea a tehnologiei.
După câteva succese înregistrate la începutul activității sale din acest domeniu, schimbările politice și economice de după atacul de la 11 septembrie 2001 l-au determinat să ia în considerare și alte opțiuni. În cele din urmă, a apărut un post la Microsoft, în cadrul căruia își putea folosi competențele, creând conținut video pentru echipa dedicată software-ului Office. A primit cu surprindere vestea selectării sale, întrucât nu avea experiență în domeniul tehnologiei. Nu era convins că este potrivit, pentru că nu era sigur că rolul său se alinia valorilor sale creative.
Toate acestea s-au schimbat când și-a dat seama că aceasta era ocazia lui de a-și dezvolta aptitudinile de povestitor, iar noul rol i-a permis să se adrese unor persoane pe care altfel nu le-ar fi abordat, precum și să aibă un impact asupra vieților lor de zi cu zi. Pentru Jonathan, acesta a fost momentul morii de vânt. În această perioadă, Jonathan a început să se implice în domeniul conținutului global, mutându-se de la Office la Xbox pentru a ajunge să aibă o mai bună conștientizare a publicului global, precum și a modurilor de comunicare cu acesta.
După câțiva ani în această funcție, vânturile schimbării s-au făcut din nou simțite, odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale pentru o piață de consum, prin crearea asistentului virtual al companiei Microsoft, Cortana. Jonathan s-a mutat într-o echipă care dezvolta vocea Cortanei pentru un public global. Acest domeniu nou urma să aibă un impact asupra unui număr și mai mare de persoane, aducând Cortana în casele și în firmele din întreaga lume.
Deciziile pe care le-a luat echipa sa referitor la tonul și stilul din limba engleză, precum și din alte limbi acceptate, au transformat modul în care oamenii interacționează cu tehnologia. Jonathan a recunoscut că una dintre cele mai mari provocări în materie de localizare constă în modul în care punctul de vedere al culturii americane este distribuit în întreaga lume prin conținutul pe care îl producem și îl distribuim pe plan global. Când aducem tehnologia în spațiul cel mai intim din casele oamenilor, el consideră că este esențial să păstrăm limba și cultura în cea mai mare măsură posibilă.
Inițial, echipa de localizare Cortana a făcut ceea ce fac mulți, și anume a tradus conținutul din limba sursă, engleza, în limba țintă. Provocarea era evidentă: piețele de la nivel global nu aveau să fie mulțumite de voce și nu aveau cum să simtă o legătură cu „personalitatea” Cortanei. Cum a abordat Jonathan această provocare?
Acesta și-a aplicat experiența creativă și a contribuit la dezvoltarea unei echipe de scriitori care să conceapă tonul și personalitatea Cortanei la nivel global, pentru a o crea în așa fel încât personalitatea să i se pară unică utilizatorului, imitând stilurile și obiceiurile de la nivel local prin limbaj și prin domeniile de interes. Echipa Cortana a avut, de asemenea, actori de voce de pe plan local, aceștia reprezentând „vocea” în cele 13 piețe globale. Proiectul a înregistrat un mare succes, iar în prezent Cortana este folosită la scară largă pe dispozitive din întreaga lume, în limbile locale.
În timp ce lucrul la Cortana continuă, Jonathan și-a îndreptat atenția și eforturile către asistenți și mai personalizați și către inteligența artificială. Ce este nou și ce urmează pentru Jonathan? Acesta lucrează la o ofertă a companiei Microsoft care vizează dezvoltatorii și proiectanții de roboți de chat. „Personality Chat”, disponibilă prin Cadrul general Microsoft dedicat roboților, oferă opțiunea a 5 personalități, astfel încât personalitatea robotului companiei să poată fi aliniată mărcii acesteia. Este inclusă și o opțiune de soluționare elegantă a erorilor, cu aplicarea unei modificări, unde este cazul, iar variantele sunt complet personalizabile.
De asemenea, Jonathan explorează experiențele conversaționale cu produsele Microsoft care nu ar necesita Cortana sau intermediere printr-un robot de chat. Și, în tot acest timp, a intrat în discuții legate de proiectarea etică a unei interacțiuni similare celei umane. De-a lungul parcursului său profesional, aptitudinile tehnice au recuperat teren și sunt folosite în paralel cu creativitatea sa.
Moara de vânt a devenit între timp un parc eolian, generând în mod regulat idei inovatoare.
Sursă articol: https://www.gala-global.org/blog/global-career-roadmap-creativity-path-innovation